top of page
Physiotherapy

Manuele lymfedrainage

Met een bepaalde drainagetechniek wordt de lymfe behandeld. Er wordt gekeken waar een mogelijkheid is voor een betere lymfedoorstroming en hier wordt op ingespeeld tijdens de behandeling. Bij pijnklachten zal ook de nadruk gelegd worden op het verminderen van pijn. Tevens wordt zover mogelijk de patiënt deze methode aangeleerd.

_MG_5805.JPG

Zwachtelen

Door het dragen van zwachtels kan u voorkomen dat het oedeem niet terugkomt. Dit wordt toegepast tot het oedeem is verdwenen of stabiel is.

_MG_5690.JPG

Lymftaping

Door middel van lymftaping wordt de huid omhooggetrokken waardoor de lymfebanen meer ruimte hebben om oedeem af te voeren. Ook kan het via een andere weg worden geleid. Fibrose plekken worden eveneens met lymftape behandeld.

Physiotherapy Session

Bewegingsoefeningen

Wanneer u beweegt gaan uw spieren aan het werk. Ze zullen zich aan- en ontspannen wat zorgt voor een betere bloeddoorstroming en lymfeafvoer. De spieren zorgen voor voortstuwing van de bloed- en lymfstroom en helpt bij de afvoer van het overtollige lymfevocht. Het lymfevocht komt minder snel terug in combinatie met het dragen van een therapeutisch elastische kous.

Adviezen en huidverzorging

Er worden leefregels en voedingsadviezen gegeven. Ook worden er tips gegeven wanneer u bijvoorbeeld een wondje heeft, een infectie of wanneer u op vakantie gaat.

Druktherapie/Drukkleding

Met bepaalde drukkompressen of drukkleding wordt er druk uitgeoefend op fibrose plekken of oedeem.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 18.04.42.2j
WhatsApp Image 2019-06-04 at 18.04.43.23
Therapy Session

Ademhalingsoefeningen

Door bepaalde ademhalingsoefeningen, zal de lymfeafvoer en de bloedafvoer worden bevorderd.

Fascia technieken

Fascia is het witte doorzichtige bindweefsel dat alle weefsels en organen omsluit en een aaneengesloten geheel vormt binnen het lichaam. De fascie biedt ondersteuning, bescherming en structuur. Door operatie of bestraling kan de fascie verkleefd raken. Met behulp van fascia-technieken worden verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor spanning, verkleving, bewegingsbeperking en pijn kan worden verminderd. De behandeling zal voornamelijk worden ingezet na de behandeling van borstkanker maar kan ook bij andere problematiek worden gegeven.

53751074_10156308694407725_1437274453003
bewegingsoefeningen

Zelfmanagement(cursus)

Er kunnen bepaalde technieken worden aangeleerd of hulpmiddelen worden aangeboden om het oedeem zo veel mogelijk zelf te behandelen en onder controle te houden. In de praktijk wordt er naar gestreven dat u uw oedeem zoveel mogelijk zelf onder controle te kunnen houden door zelf te zwachtelen, manuele lymfedrainage toe te passen, bewegingsoefeningen etc. Tijdens een zelfmanagement cursus staat iedere bijeenkomst een thema centraal. Voorbeelden van thema's zijn: huidverzorging, bewegingsoefeningen, zwachtelen, ademhalingsoefeningen, manuele lymfedrainage. Bij interesse kan u zich aanmelden hiervoor. 

Therapeutische elastische kousen

Door het dragen van Therapeutische elastische kousen kan u voorkomen dat het oedeem niet terugkomt. Deze kunnen worden aangemeten in de praktijk.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 18.04.43.21
bottom of page