Voeding bij acne en rosacea
Met de recepten hieronder werk je niet alleen naar een mooie huid. Ook verschillende lichamelijk kwaaltjes zoals vermoeidheid, allergie, opgeblazen gevoel, maagzuur zijn verminderd tot opgelost. Hieronder vind je inspiratie voor voeding dat zowel de huid maar ook de hormoonbalans, energieniveau, hersenen, maag, lever, darmen en nog meer veel goed doet.

Tips bij het koken
Je kan altijd olijfolie toevoegen (koud) en (verse) kruiden zoals tijm. Voor bakken kan je beter kokosolie gebruiken.
Je kan groente in de recepten hieronder natuurlijk verwisselen met andere groente maar liever geen sla omdat dit minder voedzaam is dan andere groente. Eet zoveel mogelijk verse groente, maar groente uit pot is ook prima wanneer je haast hebt. Was dit wel eerst onder de kraan zodat de je de toegevoegde stoffen er af wast.
Ontbijt - koud
Smoothie 1

Doe in de blender: 1 banaan, een handje verse spinazie, en een glas rijstmelk.
Voeg na het blenden toe: Een eetlepel zonnebloempitten, een eetlepel lijnzaad, een eetlepel pompoenpitten en 1 een dessertlepel kokosmeel.
Tip: Wissel de spinazie eens met een kiwi, avocado of blauwe bessen. Of maak een mix van 3 verschillende fruit/groente zoals banaan, kiwi en spinazie.
Smoothie 2
Doe in de blender: 1 banaan een halve avocado, een glas havermelk. Avocado maakt de smoothie heerlijk luchtig en romig en is enorm goed voor je huid.
Voeg na het blenden toe: Een eetlepel chiazaad, een eetlepel lijnzaad, een eetlepel hennepzaad en 1 een dessertlepel kokosmeel.
De zaden die je later toevoegt zijn heel goed tegen huidproblemen en het is beter om een smoothie te kauwen dan te drinken.
Ontbijt - warm
Wil je liever iets warms?
Prak een banaan en meng dit met amandelmelk. Verwarm het en voeg daarna havermout toe zodat je een papje krijgt, een handje blauwe bessen, een eetlepel lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten en beetje kokossnippers of kokosmeel.
Lunch - salade
Verse rauwe andijvie, zonnebloempitten, een scheut olijfolie, asperges, een trosje rode druiven, zonnebloempitten en als je het vullender wilt maken kan je bijvoorbeeld gestoomde snijbonen toevoegen met kipfiletreepjes.
Avondeten
Couscous, broccoli, sperziebonen en uien (veel groente en weinig couscous) en kip. De kip kan je bijvoorbeeld kruiden met knoflook, himalayazout, peper en tijm. (Koop geen kip dat al is gekruid in de winkel).
Tussendoortje
Probeer als tussendoortje eens wortel, komkommer en bleekselderij die je in de hummus dipt. Of een handje nootjes zoals pistachenoten (geen borrelnootjes).
Gevulde Thaise Kippensoep

4 kippenbouten
Olijfolie
Himalyazout
Curcuma
3 tenen knoflook
1 ui
3 volle eetlepels kokosmelk
Peulen
Rode ui
Taugé
Paksoi
Bleekselderij
Wat ga je doen?
Kook de kippenbouten in een soeppan gaar. Haal de kip van het bot, gooi de botten weg en doe de kip terug in de pan.
Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie en curcuma. Voeg daarna de peulen, rode ui, taugé, paksoi en bleekselderij toe. Bak het gaar en voeg dit toe in de soeppan. Kook het geheel nog 10 minuten op een laag vuurtje. Voeg de kokosmelk wanneer je het vuur uit hebt gedaan en roer dit door zodat alles is opgelost en verdeeld.
Een gezonde pizza
Deze pizza kan als feestmaaltijd. Het is nog steeds niet iets wat je dagelijks moet eten. Wat is het probleem met pizza? Het probleem met pizza’s is dat je te weinig zinvolle voedingsstoffen binnenkrijgt mede door de (vullende) bodem. Daarnaast zit er altijd te veel zout in en te veel verzadigd vetten. Ook zuivel doet je lichaam vaak niet goed, zeker bij huidaandoeningen. Maar bij een pizza hoort kaas. Deze pizza is rijkelijk belegd met groente, kaas zonder koemelk en bevat een beetje himalayazout.
Ingrediënten voor 2 grote pizza's

Bodem
350 gram speltmeel
3,5 gram gist
Een beetje himalayazout
Scheutje olijfolie
210 ml water
Saus
150 ml tomatenpuree
Italiaanse kruiden
2 uien
3 tenen knoflook
Topping:
Artisjok
Olijven
Courgette
Ui
Verse spinaziebladeren
2 soorten kaas zonder koemelk
Om de pizza af te maken:

Verse oregano
Verse rucola
Wat je gaat doen:
Meng de ingrediënten voor de bodem met een mixer met deeghaken en kneed het daarna goed en kneed het samen. Laat het 30 minuten op een warme plek staan.
Fruit ondertussen de uien en knoflook voor de saus en voeg de overige ingrediënten toe.
Zet bakpapier op een bakplaat en bestrooi het met een beetje meel. Kneed het deeg hierop en verdeel het in 2 gelijke ronde, dunne oppervlakten in de vorm van 2 pizza’s. Zet ze 10 minuten in de oven op 140 graden voorverwarmd. Na 10 minuten breng je de saus aan op de pizza’s. Na 20 minuten breng je de topping aan en stop het nog eens 5 minuten in de oven. Verdeel alleen nog de rucula en de oregano over de pizza en het is klaar.
Lees hier waarom goede voeding goed is voor de huid:
https://www.huidtherapienoord.nl/post/eet-je-huid-mooi-en-gezond
Lees hier wat je beter wel en niet kan eten:
https://www.huidtherapienoord.nl/post/voeding-bij-acne-rosacea-en-eczeem
Wanneer jij op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe blogs kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief: https://landing.mailerlite.com/webforms/landing/u2i2j6
Liefs,
Desy
PS: Wil jij een persoonlijk advies? Mail dan naar: info@huidtherapienoord.nl