top of page

Voedingsintolerantie onderzoek

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022


Je kan een pre-screening voor voedingsintoleranties laten uitvoeren via bloedonderzoek. Bij een voedselintolerantie kan je heel gericht voeding laten staat die jou klachten kunnen veroorzaken. Dit is van belang omdat wanneer je het door zou blijven eten je alleen maar meer klachten zou kunnen krijgen en dit kan weer een invloed hebben op je darmen, dus op je huid.


Wat is voedselintolantie?

Wanneer er regelmatig contact is met een bepaald voedingsmiddel kunnen er antilichamen binden en ziet jouw lichaam dit als lichaamsvreemd. Je immuunsysteem wordt telkens aangezet wanneer je dit eet waardoor er ontstekingsprocessen ontstaan. Zo kan je allerlei lichamelijk klachten krijgen waaronder huidproblemen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Je geeft aan dat je een pre-screening voedselintolerantie onderzoek wilt laten uitvoeren. Je ontvangt een factuur en wanneer deze is betaald ontvang je het testmateriaal thuis. Je maakt een afspraak bij een bloedafname punt zoals bij Certe en laat het bloed afnemen. Het bloed stuur je zelf met de medische post op en de uitslag krijg je binnen enkele weken te horen.


De uitslag

Er zijn verschillende mogelijkheden wat je daarna kan doen wanneer blijkt dat je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen:

- Je bent voor een voedingsgroep intolerant en kan deze nu laten staan voor een maand tot een jaar. Verder onderzoeken op voedingsintoleranties is niet nodig.

- Je bent intolerant voor een voedingsgroep die je niet in zijn geheel kan laten staan. Je kan er voor kiezen dit verder te onderzoeken.

- Je bent intolerant voor meerdere voedingsgroepen. Het advies is om verder onderzoek te laten uitvoeren.

In totaal kan je 280 voedingsmiddelen laten onderzoeken.

Het advies kan zijn dat je het beste bepaalde voedingsmiddelen uit je voeding kan laten. Dit kan variëren tot minder vaak eten tot een jaar strict vermijden. Daarna kan je eventueel rustig voedingsmiddelen gaan herintroduceren.


Goed om te weten

Het vermijden van voedingsmiddelen waarvoor je intolerant bent geven je darmen rust, maar uiteindelijk zouden je darmen ook weer in goede conditie moeten komen. Hier kan je meer informatie vinden over het darmmicrobioom onderzoek.

https://www.huidtherapienoord.nl/post/behandel-je-huid-van-binnenuit


Deze testen kunnen niet door de huisarts of in het ziekenhuis worden uitgevoerd.

Een voedingsintolerantie test is iets anders dan een allergietest. Een allergietest kan ook worden uitgevoerd. (Allergie - IgE totaal). Er wordt dan gekeken naar een verhoging van de allergie-marker IgE in het bloed. Is deze verhoogd, dan kun je een test laten uitvoeren voor specifieke voedingsmiddelen.

Kosten meestgekozene voedingsintolerantie test: 175 euro. Dit is voor het onderzoek inclusief advies. Er zijn minder uitgebreide en meer uitgebreidere testen beschikbaar.

Prikkosten zijn voor eigen kosten of voor jouw zorgverzekering.


Andere testen

Er zijn nog vele andere testen die uitgevoerd kunnen worden zoals de status van je hormonen of je histamine en/of DAO. Hieronder enkele uitgelicht.


Hormonen

Een hormonale disbalans kan de oorzaak zijn voor jouw huidprobleem. Een afwijking in hormonen zoals testosteron, DHEA, etcetera moet dan worden aangepakt.

Histamine Histamine is een normaal onderdeel van onze afweer, maar een teveel aan histamine kan zorgen voor klachten als opgeblazen gevoel en dunne ontlasting, maar ook voor huidklachten zoals jeuk, eczeem, acne en rosacea. Ook hooikoorts komt vaak voor bij mensen met teveel histamine vorming, en zelfs psychisch-emotionele klachten zoals agressie, 'hersenmist' en nervositeit kunnen voorkomen.

DAO* Het enzym DiAmineOxidase (DAO) is verantwoordelijk voor een tijdige en grondige afbraak van histamine. Heb je niet voldoende van dit enzym, dan breek je histamine niet effectief af en kan je histaminewaarde te hoog worden.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page